Szolgáltatásaink

Vállaljuk társasházak, ipari épületek, éttermek szellőzőtisztítását  országosan, szükség esetén előzetes helyszíni felmérést követően egyedi árajánlatot adunk.

 

Rendeleti háttér:

54/2014.(XII.5.) BM rendelet 196. § (5) szakasza a kötelező szellőzőtisztításról:

„A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőzőrendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szag elszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés esetében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.”

 

Információk:

A szellőzőtisztítás szükségessége

Panelházakban és egyéb épületekben a szellőzőcső rendszer feladata az épületben megjelenő szagok elvezetése. Az ilyen rendszerekbe háztartási por, konyhákból zsiradék és egyéb szennyeződések kerülhetnek be. Az így keletkező vastag réteg a cső falán rendkívül tűzveszélyes valamint kártevők megjelenéséhez vezethet és baktériumok telepednek le benne. 

Minél szennyezettebb a szellőzőrendszer, annak motorja és légcsövei, annál kevésbé működnek hatékonyan, éppen ezért ki kell tisztítani. Egyes esetekben ez 3 évente vagy sűrűbben kötelező is.

A ki nem tisztított szellőző kitűnő táptalaj különféle gombáknak, baktériumoknak, atkáknak, egyéb élősködőnek fokozott tűzveszélyt jelent, hiszen az állandó huzat miatt egy kisebb tűz is villámgyorsan végigfut a rendszeren fokozott energiafelhasználás, meghibásodások a rendszer komponenseiben (egy panelház villanyszámlájának közel 50%-a a szellőzőrendszer üzemelésére megy el) kellemetlen szagok, élősködők megjelenése és terjedése (molylepke, svábbogár)

   

                                 Tisztítás előtt:                                        Tisztítás után: 

         

 

A szellőzőtisztítás menete

Bemutatjuk az általunk alkalmazott technológiát, ami a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel, a lakók számára gyakorlatilag észrevétlenül alkalmas az említett problémák megoldására, a hálózat megtisztítására.

A légcsatornák tisztítása a tetőn lévő elszívó ventilátor leszerelése után állapotfelméréssel kezdődik, egy ipari kamera segítségével felvételeket készítünk és dokumentáljuk a belső felületek állapotát, az esetleges elzáródásokat, hibákat, javításra szoruló szakaszokat. Ezután felszereljük az elszívó és porgyűjtő készüléket majd az állapotfelmérés során tapasztaltak szerint hozzálátunk a tisztításhoz. A munkafolyamat alatt igazodunk a szellőzők szennyezettségéhez, anyagához, geometriájához, ennek megfelelően választjuk meg a szükséges felszerelést. Más egy társasházi szellőző tisztítás és egy irodaház szellőző tisztítása. A tisztítást különböző anyagokból készült és különböző méretű motoros kefékkel végezzük el, folyamatos elszívás mellett így a lakások belsejébe nem kerül szennyeződés, hanem az elszívó porzsákjában összegyűjtésre kerül. A tisztítási fázis után dokumentáljuk az eredményeket. Ezután megtisztítjuk a ventilátort és visszaszereljük. Végül összegyűjtjük az eltávolított piszkot és a területet átadjuk a megrendelőnek.

Az eljárás teljesen száraz és vegyszermentes, a lakásokba való bejutás szüksége nélkül. A tisztítás során a szellőző rendszerből eltávolítjuk az összes szennyeződést, rossz közérzetet vagy betegséget okozó mikrobákat, így az újra hatékonyan tudja ellátni feladatát. A légcsatornában a lecsökkent légellenállás miatt a működése hatékonyabb, üzemeltetése gazdaságosabb lesz, a tűzveszély elmúlik.

A közös képviselő feladata a társasházi szellőzők 3 évenkénti tisztíttatása

A társasházi konyhai- és WC-fürdőszobai szellőzők tisztítását 3 évente el kell végezni, a BM rendeletnek megfelelő épületekben (máshol sem tilos, de ott kötelező). A lakásszellőzők megtisztítása nem a tulajdonosok kötelezettsége. A társasházi közös képviselő feladata elintézni, hogy tűzvédelmi okokból a tisztítás megtörténjen a társasházban. Elmaradása esetén bírság szabható ki a társasházra.

Nem szükséges, hogy a közös képviselő külön egyeztessen a tulajdonosokkal, ki mikor van otthon, és a tulajdonosoknak sem kell a tisztítás miatt egyszerre szabadságra menniük, mert a szakembereknek nem kell a lakásokba bemenniük a szellőzőcsövek tisztításához. A szellőzők függőleges csövei a társasházi tetőről elérhetőek, és tisztíthatóak.

Ami a lakáson belüli vízszintes csőszakasz, az a lakók által is tisztítható. Kézzel kicsavarható szelep, amit meg lehet tisztogatni (de ez önmagában még kevés lenne a szellőzőrendszer működéséhez és teljes megtisztulásához, ezért kell a társasháznak a függőleges csöveket szakemberrel kitisztíttatnia).

A tisztítás elvégzéséről írásbeli igazolást, teljesítési igazolást kap a társasház. Ha a tulajdonosokat érdekli, vajon az ő több emeletes panelházukban, vagy a szabályzatban szereplő “14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület“-ben történt-e 2015. március 05. óta szellőző tisztítás (ekkortól hatályos a szabályzat), érdemes megkeresni a társasház számvizsgáló bizottságát, vagy megkereshető a kérdéssel közvetlenül a közös képviselő (vagy az intéző bizottság, attól függően, milyen képviseleti formája van a társasháznak).

Hol és milyen előírás szabja meg, és mely épületekre a 3 évenkénti szellőzőtisztítást? A belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról, amely hatályos 2015.03.05.-től.

98. Szellőztetés

196.§ (1) Olyan tevékenység, amelynek végzése során robbanásveszély alakulhat ki, csak hatékony szellőztetés mellett végezhető.

(2) Ha a robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag jelenléte során vagy ahol robbanásveszélyes és tűzveszélyes osztályba tartozó anyag lerakódásával számolni lehet, a szellőztető berendezéseket a gyártó által meghatározott rendszerességgel tisztítani kell.

(3) A szellőztető rendszer nyílásait eltorlaszolni tilos.

(4) A hő- és füstelvezető rendszer – általános célú – szellőztetésre igénybe vehető, ha a szellőztetés révén a hő- és füstelvezető rendszerben éghető anyag megjelenésével, lerakódásával, kiválásával nem lehet számolni.

(5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

szolgaltatasaink